Oferta wydawnicza - Książki
Tytuł: Leśnymi smakami
Rodzaj książki: 
Opublikowane
Rok wydania: 
2009
Autor: 
Mariusz Leszczyński
Opis: 

Tym, co wyróżnia kuchnię Borów Dolnośląskich na tle bogatej w smaki Polski, jest wykorzystanie owoców runa leśnego w codziennej diecie tutejszych mieszkańców. To właśnie rozległe obszary leśne od lat determinowały nawyki żywieniowe lokalnej społeczności. Grzyby, jagody, oraz dziczyzna stanowiła trzon tradycyjnego smaku regionu, natomiast panujący tu tygiel kulturowy pozwolił na zachowanie tego potencjału i jego dalsze kultywowanie.
Wszechobecna dzika jeżyna, leśna poziomka, jagoda, borówka, głóg, berberys, pospolicie występujące grzyby takie jak borowiki, koźlarze, podgrzybki, kurki czy maślaki, w tym dzika zwierzyna łowna na co dzień stanowią składniki wielu dań głównych, a dzięki swoim walorom smakowym oraz możliwościom przetwarzania wykorzystywane są również jako przystawki.
Z tymi i wieloma innymi potrawami regionalnymi można się zapoznać korzystając z oferty jaką jest kulinarny szlak turystyczny „Leśnymi smakami”. Na poszczególnych punktach szlaku nabyć można wyjątkowe i wielokrotnie nagradzane lokalne produkty i potrawy, które bezpośrednio nawiązują do leśnego charakteru lokalnej kuchni. Do szczególnie popularnych zaliczyć należy miody z Borów Dolnośląskich, bochen chleba starowiejskiego, kiełbasę chłopską lub pasztet z dziczyzny. Można również na miejscu zamówić pasztet z dzika w cieście francuskim podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego. Już teraz serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Borów Dolnośląskich i skorzystania z bogatego dorobku kulinarnego tej leśnej krainy.